Naslovna  |  Jubilej  |  Predstavljen projekat Otvaramo depo!

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Predstavljen projekat Otvaramo depo!

12. 07. 2016.

Za publiku će postavka biti otvorena 12. jula, a do tada posetioci će moći da vide eksponate u prvoj sali

Na početku obeležavanja 20 godina od osnivanja Muzeja istorije Jugoslavije, 27. juna novinarima je predstavljen projekat Otvaramo depo!- prva faza rada na novoj stalnoj postavci u objektu Stari muzej.  Rad na stalnoj postavci razvijaće se u tri faze (Kreiranje otvorenog depoa; Laboratorija Muzeja istorije Jugoslavije i Jugoslavija u 100 predmeta).

Za publiku će postavka biti otvorena 12. jula, a do tada posetioci će moći da eksponate u prvoj sali.

Kreiranje buduće stalne postavke počinjemo eksperimentom koji je na pola puta od depoa do izložbe.  Na način na koji se čuva u muzejskom depou, biće izložen veći deo fonda koji broji preko 75.000 predmeta. Posetioci će tokom rada na postavci biti u mogućnosti da vide sve faze projekta čiji je završetak planiran za 2018. godinu i obeležavanje stogodišnjice osnivanja prve zajedničke države južnoslovenskih naroda, izjavila je Neda Knežević, direktorka Muzeja istorije Jugoslavije.

Jedna naspram druge, postavljene su dve muzejske kolekcije – Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije i Memorijalnog centra Josip Broz Tito, čijim spajanjem je 1996. godine nastao fond Muzeja istorije Jugoslavije. Polazeći od fonda kao glavnog resursa, koji reflektuje raznolikost i kompleksnost jugoslovenskog nasleđa, zajedno sa stručnjacima, naučnicima, umetnicima i različitim zajednicama radiće se na njegovom daljem preispitivanju i istraživanju.

Stalna postavka nalaziće se u Starom muzeju – objektu u kome su se nekada čuvali pokloni koje je Tito primao prilikom brojnih susreta sa državnicima i ostalim zvaničnicima iz zemlje i sveta, kao i darovi koje su slali i uručivali Jugosloveni, predstavnici raznih organizacija, lokalnih zajednica, udruženja i kolektiva. Prostor je nakon smrti Josipa Broza adaptiran u izložbeni. Poigravajući se različitim namenama ovog mesta, preispitivaće se fond  u kontekstu jugoslovenskog nasleđa i raditi na njegovom približavanju javnosti.