Naslovna  |  Posetite MIJ  |  Stalne postavke MIJ  |  Otvaramo depo

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nova stalna postavka MIJ

Otvaramo depo

Otvoreni, participativni višegodišnji strateški projekat Muzeja istorije Jugoslavije

“Otvaramo depo” predstavlja otvoreni, participativni višegodišnji strateški projekat Muzeja istorije Jugoslavije čiji je očekivani rezultat stalna postavka o Jugoslaviji.

I pored činjenice da je Muzej istorije Jugoslavije po oceni eminentnih domaćih stručnjaka jedan od najbolje strukturiranih, najdinamičnijih i najvidljivijih institucija u oblasti kulturnog nasleđa Srbije, ali i na prostoru bivše Jugoslavije, ovaj muzej se suočava sa brojnim izazovima. Jedan od ključnih izazova je kreiranje stalne postavke koja bi bila u saglasnosti sa muzejskim fondom koji je pretežno sastavljen od poklona koje je Josip Broz dobijao tokom svoje višedecenijske predsedničke karijere, naziva Muzeja koji u fokus stavlja istoriju Jugoslavije i očekivanjima različitih zajednica koje dele jugoslovensko iskustvo i žele da se u interpretaciji zajedničkog nasleđa čuje i njihov glas.

Rad na stalnoj postavci MIJ predstavlja otvoren eksperimentalni stvaralački proces transformacije Muzeja od memorijalnog mesta ka savremenoj, relevantnoj ustanovi koja se bavi istraživanjem, preispitivanjem i interpretacijom jugoslovenskog nasleđa. On podrazumeva transparentno i kolaborativno istraživanje sa različitim akterima (stvaraocima, istraživačima, zajednicama i svima onima koji su zainteresovani za jugoslovensko nasleđe). Krajnji rezultat ovog poduhvata je kreiranje relevantne, savremene, multimedijalne, kritičke muzejske postavke o Jugoslaviji. Stalna postavka biće realizovana po principima osnovne, modularne postavke bazirane na jedinstvenosti i bogatstvu muzejskog fonda sa naglaskom na multiperspektivnosti. Ovako osmišljen proces rezultiraće kvalitetnim, svežim i provokativnim promišljanjima novije prošlosti. Svaka od faza rada na projektu biće pažljivo dokumentovana i publikovana.

Polazište projekta je participativno tumačenje muzejskog fonda koje bi bilo započeto od strane  kustosa MIJ, a nastavljeno sa interdisciplinarnom i internacionalnom grupom saradnika kroz zajednički eksperimentalni rad na koncipiranju buduće postavke.

Proces kreiranja stalne postavke biće realizovan u prostoru Starog muzeja, jednog od tri objekata muzejskog kompleksa, koji svojom arhitekturom i neupadljivom pozicijom u kompleksu MIJ više podseća na prostor za odlaganje nego za izlaganje predmeta. Kao takav, idealan je za artikulisanje dramatičnih konceptualnih i identitetskih kriza ove institucije u razumljiv muzejski narativ.