Naslovna  |  Programi  |  (Pre)poznavanje Muzej 25. maj

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

(Pre)poznavanje Muzej 25. maj

Program realizujemo povodom 40 godina od smrti Mihaila Mike Jankovića

 

Premijerno predstavljen u okviru manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, u maju 2016. godine, program (Pre)poznavanje - Muzej 25. maj, kreiran je sa idejom da preispita i učini vidljivim vrednosti Muzeja 25. maj, jednog od tri objekta koji čine kompleks Muzeja istorije Jugoslavije. Autorke projekta su Neda Knežević, direktorka MIJ i Marija Đorgović, kustoskinja MIJ.

Program realizujemo povodom 40 godina od smrti Mihaila Mike Jankovića. Cilj nam je da njime pokrenemo debatu ne samo o radu Mike Jankovića i njegovom doprinosu razvoju moderne arhitekture u Jugoslaviji, već i o modernizmu uopšte. Takođe, ideja je i da preispitamo istorijske, umetničke i simboličke vrednosti Muzeja 25. maj, čujemo mišljenja stručnjaka, ali i onih ljudi kojima ovaj prostor predstavlja svakodnevno okruženje.  

(Pre)poznavanjem smo ostvarili veću i kreativniju saradnju sa lokalnom zajednicom u šta se posetioci mogu uveriti ukoliko poslušaju za ovaj projekat kreiranu zvučnu mapu muzejskog komšiluka u središnjem holu Muzeja 25. maj. U okviru nje nalaze se razgovori vođeni sa stanovnicima solitera preko puta Muzeja 25. maj, zaposlenima u MIJ, kao i upravom Partizanovog stadiona. Kroz različita zanimiljava viđenja i tumačenja naših sagovornika, posetilac se upoznaje sa načinima na koji ovaj prostor doživljavaju oni koji ga svakodnevno koriste, da li se u okviru njega međusobno prepoznaju i šta vide kao njegove najveće vrednosti ili mane. Ambijentalni doživljaj upotpunjuje arhivski i za projekat snimljen video materijal, taktilno dostupna maketa, kao i maketa iz vremena kada je objekat građen.

Muzej 25. maj je prvi objekat u Beogradu koji je namenski građen za potrebe jednog muzeja. Na ekskluzivnom pozivnom konkursu za zgradu Muzeja u Botićevoj ulici, pobedio je Mihailo Mika Janković, a objekat je svečano otvoren 1962. godine. Malo je poznato da je ovaj arhitekta pored Muzeja 25. maj za sobom ostavio neke od najmarkantnijih objekata u Beogradu – Savezno izvršno veće-SIV (danas Palata Srbije), Centralni komitet-CK (zgrada Poslovni centar Ušće), Partizanov stadion i Sportski centar Tašmajdan.

Muzej je značajan primer arhitekture visokog modernizma i jedan od retkih primera total dizajna u arhitekturi Beograda. Na uređenju spoljašnje fasade, delova enterijera i na muzejskoj postavci radili su različiti umetnici poput Boška Karanovića, autora mozaika na pročelju fasade, Raula Goldonija, autora zidne slike u unutrašnjosti, Emila Vićića i Vladete Petrića, autora muzejske postavke koja će se u integralnom obliku zadržati naredne dve decenije. Kao poklon Grada Beograda Josipu Brozu Titu za 70. rođendan, Muzej je izgrađen sa namerom da se u njemu izlažu, čuvaju i istražuju pokloni koji su Titu uručeni iz raznih krajeva Jugoslavije i inostranstva. I danas ovaj objekat provocira i izaziva oprečne stavove stručnjaka i šire javnosti, kako svojim umetničkim oblikovanjem, tako i simobličkim vrednostima koje se za njega vezuju.