Naslovna  |  Programi  |  Dani evropske baštine

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

23.-25.09.2016

Dani evropske baštine

Ture u okviru projekta (Pre)poznavanje-Muzej 25. maj

Kao odgovor na ovogodišnju temu manifestacije Dani evropske bastine 2016, Kulturno nasleđe i zajednice:živeti sa nasleđem, Muzej istorije Jugoslavije će se predstaviti sa programom (Pre)poznavanje-Muzej 25. maj.

Ideja programa je da preispita i učini vidljivim vrednosti Muzeja 25. maj, jednog od tri objekta koji čine kompleks Muzeja istorije Jugoslavije. Muzej 25. maj je prvi objekat u Beogradu koji je namenski građen sa idejom da bude muzej. Na ekskluzivnom pozivnom konkursu za zgradu Muzeja u Botićevoj ulici, pobedio je Mihailo Mika Janković, a objekat je svečano otvoren 1962. godine. Program je nastao u cilju obeležavanja 40 godina od smrti arhitekte objekta.  Autorke projekta su mr Neda Knežević, direktorka MIJ i Marija Đorgović, kustoskinja MIJ.

Svakog dana od 23. do 25. septembra u  18.00 časova biće organizovane ture / šetnje sa vodičem koje će učesnicima omogućiti jedinstven pogled sa krova solitera preko puta Muzeja 25. maj, ali i upoznati sa mnogim zanimljivostima koje se vezuju za sam Muzej. Šetnja se završava u samom muzeju, gde će posetioci u okviru ambijentalne postavke moći da pogledaju video materijal sa prikazom intervjua sadašnjih, ali i nekadašnjih stručnjaka i kustosa muzeja, kao i ljudi koji su na bilo koji način učestvovali u izgradnji objekta, da oslušnu komšije iz solitera, kao i da pogledaju i dodirnu maketu Muzeja specijalno napravljenu ovim povodom. Ture su besplatne, a zbog ograničenog broja mesta obavezne su prijave za na e-mejl info@mij.rs