Naslovna  |  Upoznajte MIJ  |  O MIJ

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

O MIJ

 

VIZIJA I MISIJA

Izjava o viziji za period do 2020. godine: Muzej istorije Jugoslavije je otvorena institucija međunarodnog značaja, koja inovativnom muzejskom interpretacijom prošlosti pokreće različite aktere na aktivno sagledavanje sadašnjosti.

Izjava o misiji: Muzej istorije Jugoslavije je mesto otvorenog dijaloga i razmene znanja i iskustava o društvenim i kulturnim pojavama 20. veka. Inovativnim pristupom jedinstvenim zbirkama i sačuvanim svedočanstvima o Jugoslaviji, Muzej posetiocima i korisnicima nudi jedinstven doživljaj kroz izlagačke, edukativne i animacione programe.

ISTORIJAT, DELATNOST I REZULTATI

Nastao 1996. godine spajanjem Muzeja 25.maj, Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije,  Muzej istorije Jugoslavije u prvim godinama nastavio je njihovu tradiciju. Prostor koji mu je neposredno pripao danas obuhvata deo bivšeg rezidencijalnog kompleksa Josipa Broza Tita u Beogradu sa objektima: Kuća cveća, Muzej 25. Maj i Stari muzej.  Prvih godina od osnivanja, usled dramatičnog perioda u zemlji, MIJ nije imao velikih mogućnosti za  stručnu delatnost i tek od 2000. godine intezivira aktivnosti koje se prvo ogledaju u zapaženim gostujućim izložbama. Republika Srbija kao osnivač svojom odlukom 2007. godine potvrdila je postojanje MIJ i nastavila da ga podržava. Naredne godine usvojena su prva strateška dokumenta. Od tog perioda MIJ intenzivno radi na unapređivanju stručnog rada: povećanju broja zaposlenih u odeljenju za istraživanje i razvoj muzejskog fonda, poboljšanju uslova smeštaja predmeta, reviziji i novoj sistematizaciji fondova i nastavlja razvoj programskih aktivnosti, kao i sanaciju objekata u okviru kompleksa. Nakon sedamnaest godina istrajnog rada MIJ je proglašen Ustanovom kulture od nacionalnog značaja, 2013.godine.

Delatnost se razvijala kroz upoznavanje javnosti sa fondovima i sadržajima MIJ, kao i kroz razne vidove problematizacije jugoslovenske istorije. Kao zapaženije mogu se izdvojiti izložbe: Ponestajanje (koja je delima iz likovne zbirke pokazala devastaciju MIJ tokom 90-ih godina); Do, ut des: Darovi i uzdarja; Na početku beše slonovača; Pokretna slika večnosti; Svet od srebra; Lovačko oružje; Smrt u trezoru; Zlatni album; Joko – Lenon – Tito; Poslednja mladost u Jugoslaviji; Tehnika narodu; Carski darovi; Jugoslavija od početka do kraja; Velika iluzija; Umetnost i vlast; Nikad im bolje nije bilo?; Dizajn za novi svet; Ko je soko-taj je Jugosloven i mnoge druge. Posebnu čast MIJ je imao 2015. godine, kada je ugostio gostujuću izložbu Ruska avangarda u Beogradu, koju je za dva meseca videlo 24.000 posetilaca.

Izložbenu delatnost uvek prate dodatne aktivnosti i prateći programi: tribine, filmske projekcije, seminari, gostovanja saradnika iz zemlje i inostranstva, dečije radionice i u poslednje vreme vođenja kroz izložbe za osobe sa invaliditetom. Veliku popularnost za kratko vreme stekao je i stalni program Razgovori o Jugoslaviji, koji nudi mogućnost za diskusiju o različitim fenomenima jugoslovenske države, a “iz muzeja je uspešno izašla” i Bajskultura- projekat koji se bavi nasleđem Novog Beograda uz biciklističke ture sa kustosima pored znamenitih mesta i simbola socijalističke države. Poslednje dve godine, strani turisti i domaća publika zahvaljujući besplatnim vođenjima vikendom, zainteresovali su se za istorijat kompleksa MIJ i upoznavanje ne samo sa aktuelnim izložbama, Kućom cveća i zbirkom štafeta, već i sa prelepim parkom koji krasi veliki broj skulptura poznatih jugoslovenskih vajara.

Muzej istorije Jugoslavije stvara uslove za inkluziju, neguje dostupnost  i otvorenost prema svima i teži da ruši stereotipe o rigidnosti i zatvorenosti državnih ustanova. Aktivno razvija transdisciplinarnost, tako što ukrštajući različite discipline doprinosi prevazilaženju ograničenja uskostručnih istorijskih pristupa, stvarajući široku platformu za istraživanja, interpretacije i dijaloge stručnjaka i svih drugih zainteresovanih aktera. Omogućava široku participaciju proširujući ulogu publike i zajednice (projekat Otvoreni depo), uključujući ih u sve domene muzejskog rada, od istraživanja preko interpretacije nasleđa, do komuniciranja njihovih vrednosti.

MIJ je najposećeniji muzej u Srbiji i druga najposećenija kulturno – turistička destinacija u Beogradu sa godišnjom posetom od preko 100.000 posetilaca. Dobitnik je priznanja i nagrada za uspešan rad, među kojima su nagrade Muzejskog društva Srbije Mihajlo Valtrović za projekat godine 2008. godine za izložbu Svet od srebra i 2013. za izložbu Jugoslavija od početka do kraja. Međunarodnu Živa nagradu za efikasno korišćenje resursa Foruma slovenskih kultura MIJ je dobio 2015. godine, kao i Sertifikat za izuzetnost najpoznatijeg svetskog turističkog portala Trip Advisor.

Sveukupna delatnost MIJ, doprinela je da bude prepoznat kao jedna od vodećih ustanova kulture u Srbiji koja okuplja značajan broj saradnika i stručnjaka različitih profila i ostvaruje saradnju sa brojnim muzejima, institutima, univerzitetima i školama, što rezultira i velikim interesovanjem medija i publike za njegov rad i sadržaje koje nudi.  Sve veći broj nove publike MIJ stiče i zahvaljujući aktivnom prisustvu na svim društvenim mrežama, a 2015. godine na osnovu istraživanja portala Muzeji rade ocenjen je kao najpraćeniji na Twitteru.

VREDNOSTI

Vrednosni sistem koji je MIJ postavio, zasniva se na kombinaciji principa preuzetih iz uspešne muzejske prakse, nove muzeološke i heritološke teorije, kao i potvrđene profesionalne etike. U skladu sa tim redefinisana je politika institucije - izbor prioriteta, odnos prema zainteresovanim stranama i način postavljanja ciljeva.

Polazeći od savremenih paradigmi struke, glavne vrednosti muzejskog delovanja su: integrativno sagledavanje nasleđa, participativnost, dostupnost, interdisciplinarnost i kritičnost.

Nasleđe shvaćeno kao aktivno sećanje i živo trošenje iskustava se u Muzeju ne sme svesti na predmete u depoima, već je potrebno sagledati nasleđe kao proces. S tim u vezi, izuzetno je značajno istraživanje, dokumentovanje, čuvanje i interpretacija različitih manifestacija nasleđa, poput nematerijalnih ili disonantnih svedočanstava prošlosti.

Podsticanjem transdisciplinarnosti, MIJ će težiti ukrštanjy različitih disciplina i na taj način doprineti prevazilaženju ograničenja pojedinačnih, uskostručnih pristupa, stvarajući široku platformu za istraživanja, interpretacije i dijalog stručnjaka i drugih zainteresovanih aktera.

Principi, vrednosti, interpretacija, pa i samo nasleđe su promenljive kategorije koje se kreiraju u odnosu na savremeni kontekst – ideologiju, politiku, ekonomiju i naučne paradigme. Zato je izuzetno važno da MIJ podstiče kritičko promišljanje, kao i predstavljanje različitih viđenja istih događaja, dokumenata, ili podataka.

Stvaranje uslova za inkluziju i široku participaciju različitih aktera, odraz je novog tumačenja vlasništva nad nasleđem, kao i sagledavanja proširene uloge publike, odnosno, zajednice. To znači da će MIJ omogućiti predstavnicima različitih organizacija i grupa ne samo da daju svoj doprinos u izboru tema i programa, već i da budu direktno uključeni u sve faze procesa, od selekcije elemenata nasleđa, do komuniciranja njihovih vrednosti.

Jedna od osnovnih vrednosti Muzeja je i dostupnost. Na taj način se osigurava uključenost nove publike, poput lica sa invaliditetom, siromašnih građana, stanovništva sa nižim stepenom obrazovanja, pripadnika različitih etničkih grupa i verskih opredeljenja, kao i dece. Ovaj princip polazi od pretpostavke da je pravo na nasleđe deo osnovnih ljudskih prava, odnosno, da svi imaju pravo na korišćenje nasleđa i na doprinos njegovom obogaćivanju, uz obavezu poštovanja kako vlastitog, tako i kulturnog nasleđa drugih.čuvanim svedočanstvima o Jugoslaviji, Muzej posetiocima i korisnicima nudi jedinstven doživljaj kroz izlagačke, edukativne i animacione programe.