Naslovna  |  Vesti  |  Dogodilo se u februaru

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Izložba Tito u Africi – slike solidarnosti

Rezultat saradnje u okviru projekta Socialism Goes Global Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dogodilo se u februaru

01. 02. 2014.

Važni događaji iz istorije Jugoslavije

  1. februar 1922.

Rođena je Soja Jovanović, prva srpska i jugoslovenska režiserka, autorka prvog jugoslovenskog dugometražnog filma u boji-Pop Ćira i pop Spira. Poznata je i po filmovima: Sumnjivo lice, Dr, Orlovi rano lete, Put oko sveta...

  1. februar 1946.

Formirana je vlada FNRJ. Za predsednika vlade izabran je Tito koji je u isto vreme bio i vrhovni komandant Jugoslovenske armije.

  1. februar 1923.

Rođen je Svetozar Gligorić, jedan od najboljih jugoslovenskih i svetskih šahista, koji je tokom 50-ih i 60-ih godina smatran najboljim šahistom van Sovjetskog Saveza. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju na Šahovskoj olimpijadi 1950. godine, kao i šest srebrnih i pet bronzanih medalja. Dvanaest puta je bio prvak Jugoslavije. Proglašen je najboljim sportistom Jugoslavije za 1958. godinu.

2. februar 1924.

U Mostaru je umro čuveni pesnik Aleksa Šantić, čija poezija je bogata nacionalnim i socijalnim sadržajem. Najpoznatije pesme: „Emina“, „O klasje moje“, „Ostajte ovde“, „Otadžbina“.

3. februar 1968: Rođen je Vlade Divac, proslavljeni jugoslovenski i srpski košarkaš. Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio dva svetska i tri evropska prvenstva, kao i dva srebra na olimpijskim igrama.

3. februar 1990.

U Beogradu održana osnivačka skupština Demokratske stranke. Za prvog predsednika izabran Dragoljub Mićunović.

4. februar 1930.

Rođen je Borislav Pekić, veliki srpski i jugoslovenski pisac, čija su najpoznatija dela: Zlatno runo, Besnilo, Kako upokojiti vampira, Godine koje su pojeli skakavci. Zbog svojih demokratskih političkih uverenja bio je osuđivan i u zatvoru je proveo četiri godine. Jedan je od obnovitelja rada Demokratske stranke 1990. godine.

5. februar 1959.

Na sednici Organizaciono-političkog sekretarijata CK SKJ razmatran i prihvaćen predlog za osnivanje Muzeja revolucije naroda Jugoslavije.

6. februar 1958.

Na Proširenoj sednici CK SKJ Tito je ukazao na pojavne oblike otpora saveznom rukovodstvu od strane republika i tržio je povratak Partije na revolucionarni stil delovanja i administrativne mere rukovođenja.

8. februar 1926.

Rođena je Radmila Savićević, čuvena pozorišna i filmska glumica, koja je širu popularnost stekla pre svega ulogama baka i prostodušnih žena sa sela u TV serijama: Kamiondžije, Vruć vetar, Pozorište u kući...

8. februar 1984.

Svečano su otvorene 14. zimske olimpijske igre u Sarajevu. Ovo je bio najveći sportski događaj organizovan u SFRJ.

9. februar 1927.

Dr. Nadežda Stanojević izvršila prvu vakcinaciju domaćom vakcinom protiv tuberkoloze (BCG). Proizvodnju domaće vakcine započeo je dr. Milutin Ranković 1926. godine u Centralnom higijenskom zavodu.

10. februar 1979.

Umro je Edvard Kardelj, istaknuti jugoslovenski političar i funkcioner KPJ. Između ostalog obavljao je funkcije ministra inostranih poslova i predsednika Savezne skupštine. Dugo godina bio je najbliži saradnik Josipa Broza Tita i važio za njegovog političkog naslednika.

11. februar 1944.

Rođen je Lordan Zafranović, poznati jugoslovenski i hrvatski reditelj i jedna od glavnih ličnosti jugoslovenskog „Crnog talasa“. Poznata ostvarenja: Pad Italije, Okupacija u 26 slika.

11. februar 1993.

Umrla Desanka Maksimović, velika pesnikinja, najpoznatija po poemi Krvava bajka, posvećenoj đacima stradalim u Kragujevcu oktobra 1941. godine.

12. februar 1942.

Kraljevskim ukazom Dragoljub Mihailović postavljen za ministra vojske i mornarice u vladi Slobodana Jovanovića i komandanta JVUO.

12. februar 1994.

Umrla je Rahela Ferari, poznata jugoslovenska i srpska glumica.

14 februar 1950.

Rođena je Josipa Lisac, poznata hrvatska i jugoslovenska pevačica, jedna od najprepoznatljivijih muzičkih ikona na ovim prostorima.

14. februar 1951.

Državni sekretar za spoljne poslove Din Ačeson izjavio je, aludirajući na preteće sovjetsko držanje, da bi svaki napad na Jugoslaviju ugrozio svetski mir i da bi SAD reagovale kao u slučaju Koreje (oružanom akcijom). Izjava je predstavljala otvorenu američku podršku Titu u njegovom sukobu sa Staljinom.

15. februar 1919.

U Sarajevu osnovana Jugoslovenska demokratska stranka.

15. februar 1928.

Otvorena je prva linija domaćeg civilnog vazdušnog saobraćaja od Beograda do Zagreba sa kapacitetom za prevoz 5 putnika.

15. februar 1943.

U bioskopu „Takovo“ prikazan prvi srpski zvučni dugometražni film Nevinost bez zaštite u režiji Dragoljuba Aleksića. Počelo prikazivanje žurnala Nova Srbija.

16. februar 1945.

Kraljevska vlada je stigla u Beograd.

17. februar 1871.

Rođen je Jovan Dučić, veliki srpski i jugoslovenski pesnik i diplomata.

17. februar 1952.

Puštena u rad termoelektrana “Veliki Kostolac”.

18. februar 1935.

Veliki Bečkerek promenio naziv u Petrovgrad po kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu.

18. februar 1969.

U emigraciji u Parizu je umro Dragiša Cvetković, predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije u periodu od 1939. do 1941. godine.

18. februar 1972.

Na Kosovu izbila epidemija velikih boginja, koja se proširila po celoj zemlji. Obolelo 175 osoba (poslednja epidemija velikih boginja u Evropi).

19. februar 1940.

Umro je Ljubomir Davidović, veliki srpski i jugoslovenski političar i državnik i zagovornik jugoslovenske ideje. Bio je osnivač Demokratske stranke 1919. i njen predsednik do kraja života. U tri navrata je tokom 1919. i 1924. godine bio predsednik Vlade Kraljevine SHS, ali se na toj poziciji zadržao relativno kratko.

19. februar 1946.

Donet Zakon o imenovanju Narodne Republike Srbije.

20. februar 1963.

Osnovan Istorijski muzej Srbije (njemu je 16. februara 1966. pripojen Muzej Prvog srpskog ustanka).

21. februar 1938.

Za patrijarha SPC izabran Gavrilo (Dožić).

21. februar 1974.

Proglašen je novi Ustav SFRJ. Federacija je reformisana tako što je utvrdjen princip državnosti republika kroz koje su “dobrovoljno ujedinjeni narodi” i narodnosti ostvarivali svoja prava i izražavali svoju volju. Ustanovljeno je i pravo na samoopredeljenje do otcepljenja, ali nije jasno definisano da li su nosioci tog prava narodi ili republike.

22. februar 1935.

Rođen Danilo Kiš, jedan od najvećih jugoslovenskih književnika, poznat po delima: Grobnica za Borisa Davidoviča, Enciklopedija mrtvih, Radni jadi.

23. februar 1956.

U Beogradu je osnovan Atelje 212 koji je postao nosilac avangardnih strujanja u jugoslovenskom pozorištu.

24. februar 1964. U Institutu „Mihajlo Pupin“ puštena u rad domaća elektronska mašina „Cer 10“, preteča kompjutera.

25. februar 1950.

Počela sa radom Radio-stanica Beograd-dva.

25. februar 1974.

SR Srbija dobila novi Ustav. Republika definisana kao „socijalistička, demokratska država“ i samoupravna državna zajednica u čijem su sastavu i autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo.

26. februar 1991.

Osnovana je Srpska autonomna oblast Slavonija, Baranja i zapadni Srem. Dva dana kasnije SAO Krajina je donela rezoluciju o razdruživanju sa Hrvatskom i ostanku u Jugoslaviji.

27. februar 1989.

U Cankarjevom domu u Ljubljani je održan skup podrške albanskim rudarima, a Milan Kučan je izjavio da se u Trepči brani avnojevska Jugoslavija. Odmah po emitovanju snimka iz Cankarjevog doma, ispred Savezne skupštine su se okupili revoltirani srpski studenti. Sutradan su masovne demonstracije izbile u svim velikim gradovima u Srbiji. Milošević se obratio demonstrantima u Beogradu i obećao ono što su oni tražili – hapšenje Azema Vlasija.

28. februar 1939.

Izašao prvi broj Politikinog zabavnika (izlazio je do 1941, a potom nastavio da izlazi od 1952.).

28. februar 1953.

U Ankari je potpisan Sporazum o prijateljstvu i saradnji izmedju Grčke, Turske i Jugoslavije.

28. februar 1961.

Tito je krenuo u posetu nizu afričkih zemalja (Gana, Tongo, Liberija, Gvineja, Mali, Maroko, Tunis, UAR) koja će se završiti 22. aprila.

29. februar 1992.

Održan referendum o nezavisnosti i suverenosti u BiH, na kojem se 62,68 % birača izjasnilo za nezavisnost.