Naslovna  |  Vesti  |  Krikoteka iz Krakova- najbolji slovenski muzej

Aktuelna izlozba

foto detaljnije

Jugo, moja Jugo

Gastarbajterske priče o jugoslovenskim radnicima na privremenom radu

Newsletter

facebook twitter you tube
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Krikoteka iz Krakova- najbolji slovenski muzej

17. 09. 2016.

Dodeljena "Živa" nagrada po treći put

Forum slovenskih kultura (FSK), pod rukovodstvom Andreje Rihter i Evropske muzejske akademije (EMA), dodelio je treću Živa nagradu za najbolji slovenski muzej. Nagradu (nazvanu prema slovenskoj boginji Živi) osvojila je Krikoteka iz Krakova u Poljskoj. Ceremonija se održala u Muzeju antičkog stakla u Zadru u Hrvatskoj.

 Andreja Rihter, direktorka FSK, Ekaterina Tolstaja, direktorka Muzeja Lav Tolstoj- imanje Jasna Poljana (dobitnik Živa nagrade za 2015. godinu) i Pavle Goranović, ministar kulture Crne Gore i predsedavajući FSK odbora u Zadru, dodelili su Živa nagradu za najbolji slovenski muzej u prisustvu muzejskih eksperata iz slovenskih i evropskih zemalja i predstavnika devetnaest Živa kandidata.

 Nagrade za posebne kategorije dodeljene su Narodnom muzeju Crne Gore (Cetinje, Crna Gora) za liderstvo, Novgorodskom državnom muzeju (Novgorod, Rusija) za dobru upotrebu resursa, Muzeju nove generacije (Ždjar na Sazavi, Češka) za kreativnost, Muzeju sinjske alke (Sinj, Hrvatska) za pripovedanje i Strečnijanskom zamku (Strečno, Slovačka) za otvorenost za posetioce. Diploma za stvaranje novog muzeja dodeljena je Muzeju vučedolske kulture (Vukovar, Hrvatska). 

Sudije iz slovenskih zemalja (među kojima je i Neda Knežević, direktorka Muzeja istorije Jugoslavije) i Evropska muzejska akademija posetili su devetnaest muzeja koji su konkurisali za Živa nagradu (od Makedonije, Poljske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Češke i Rusije) i procenili su kvalitet na polju pokretnog i nepokretnog nasleđa slovenskog sveta.

 Pojedinci koji stoje iza imena institucija i nagrada, kao i sudije i stručnjaci upravo su oni koji mogu da posvedoče da je naš rad urodio plodom. Da je Živa zaista postala ’živa’ (svi koji govore slovenskim jezikom razumeće da ovo znači – da je oživela), izjavila je Andreja Rihter.

 U julu 2016, FSK je poslao poziv za najbolji slovenski muzej 2017. Ceremonija će se održati na Bledu u Sloveniji.

 Muzej istorije Jugoslavije 2015. godine dobio je nagradu za dobru upotrebu resursa.